Barion Pixel

A baktériumokról

 A legtöbb ember, ha baktériumokról hall, ellenségre gondol, pedig többségükben sokkal inkább barátok, melyek nélkül az élet elképzelhetetlen volna, mi sem léteznénk.

Becslések szerint az emberi bélben 100 milliárd baktérium tartózkodik, tízszer annyi, ahány sejtje van az emberi testnek. Ha ez a „bélflóra” nem volna, nem tudnánk a táplálékot megemészteni.

A mintegy másfél ezer baktériumfaj igen szűk alaki változatosságot mutat: mikroszkópban egyenes vagy görbe pálcikák, kis gömbök láthatóak.

 Leeuwenhoek volt az első ember aki baktériumokat látott, ő állatoknak tartotta őket, mai felfogás szerint voltaképpen a növényekhez tartoznak.

Az ozmotikus vizsgálatok szerint a baktériumok belsejében kb. 98 bar (100 atmoszféra) nagyságú nyomás van. A baktérium sejtfala ennek a nagy nyomásnak ellen tud állni. Penicillin hatására osztódáskor hibák keletkeznek a sejtfalban, a nagy belső nyomás miatt pedig kidudorodás „sérv” keletkezik, és a baktérium szétrobban, elpusztul. Ehhez azonban az előírt mennyiségű gyógyszert be kell szedni. Elégtelen mennyiségű antibiotikum szedése elősegíti a gyógyszernek ellenálló (rezisztens) törzsek kialakítását.

Weboldalunk sütiket használ, az oldal használatával ezeket ön elfogadja.