Barion Pixel

Védekezés a Varroacid atka ellen Egy EM-készítmény sikeres alkalmazása méheknél Ausztriában

Az Ázsiából behurcolt Varroacid atka (Varroa milbe) az osztrák méhrajok nagy részét erősen megtizedelte. Méhészeink már évek óta küzdenek ezzel a problémával, de az elmúlt tél különösen nehéz volt. Hogy miért? A Varroa Milbe egy olyan parazita, mely behatol a méhkaptárakba és a méheknél, különösen a födött fiasításnál nagy károkat okoz. Azzal gyöngíti le őket, hogy vért (a méheknél nyirok) szív el tőlük. Az utóbbi télen a méhrajok jóval több, mint fele pusztult el a túl erős varroatózis miatt. A szaklapok már arról írnak, hogy nem éri meg méheket tartani. Ekkor azonban fontos segítők hiányoznának a kultúrnövények, különös tekintettel a gyümölcsfák beporzásánál. A helyzet drámainak tűnik.

„Több mint öt évvel ezelőtt kezdtünk az EM-technológiával kísérletezni. A Varroacid atka elleni védekezésként rendszerint különböző gyógyszergyártó cégek termékeit szokták bevetni. A viaszban található vegyszermaradványok és a különböző hatóanyagokkal szemben kialakuló rezisztecia miatt azonban néhány méhész, különösen azok, akik munkájuk során ökológiai szempontokat figyelemebe vesznek, természetes savak, mint a hangyasav, és oxálsav (pl. a rebarbarában is megtalálható) párologtatásával próbáltak segíteni a méheknek. A rajban szétoszló oxálsav-gőz rátapad a méhekre, és szétmarja a Varroacid atkák lábát és szívóormányát. Így a Varroacid atka nem tud a méh testén ottmaradni és vért (nyirkot) szívni, tehát elpusztul. Ennek a kezelési módnak méhekre nézve nincs káros hatása.

Hogy össze lehessen számolni az elpusztult Varroacid atkákat és ezáltal le lehessen mérni a kezelés sikerét, egy „pelenkát”, egy puha, jó nedvszívó képességű anyagot csúsztatnak a méhkaptár alá. A legtöbb méhész túlságosan munkaigényesnek és bizonytalannak tartja ezt az eljárást, ezért az eddig megszokott, de részben hatástalan gyógyszereknél marad.

Mi EM-kerámia porral kevert oxálsavat préseltünk egy kis táblácskára. A sav szétoszlatásáról egy kis párologtató gondoskodott, melyet a röpnyíláson át juttatunk be. A kerámia révén az oxálsav egészen finom aeroszollá (gőzzé) alakul. Továbbá azt is meg lehet figyelni, hogy a méheket ez az eljárás nem zavarja, és szinte háborítatlanul folytatják tovább napi tevékenységüket.
Néhány méhész arról számolt be, hogy ez a kezelés ösztönzi a peterakást, ami arra utal, hogy az oxálsav-kerámia-kezelés jót tesz a méheknek. A rajok megerősödve kezdik a telet, és hosszú hideg időszakokat is jól átvészelnek. Az erős rajok ideje korán bőséges pollenmennyiséget gyűjtenek mint fiatal méheknek való táplálékot, és ezáltal arra ösztönzik a királynőt, hogy korán rakjon petéket. Így a főhordás idején sok dolgozó áll a raj rendelkezésére, akik nagy mennyiségű mézet / virágport / pollent tudnak gyűjteni.

Az oxálsav-kerámia-kezelés Ausztriában mára olyannyira elismert, és emellett a gyógyszertörvény keretében a Varroacid atka-eltávolítás utókezeléseként engedélyezték, hogy a 2002. őszén kiadott minisztériumi engedély szerint általánosan használható.
E technika legújabb változatában megvalósítható az oxálsav kaptáron kívüli párologtatása. Az aeroszolt egy a kaptár külső falába fúrt 10-12 mm-es lyukon keresztül juttatják be. Így a kezelés még kevésbé zavarja a méheket, és a nehezen megközelíthető méhkaptárakat is kezelni lehet.

Az EM-technológiát a méheknél általában betegségek megelőzésére, egészségi állapotuk felerősítésére használják. A méhek ivóvizébe 10 literenként 20 ml EM-et kevernek. Ezt annyira szeretik a méhek, hogy inkább ebből isznak, mint egy patakból vagy tóból. EM-et ezen felül a táplálékukhoz, a cukorhoz és vízhez is adunk, amit az elvett méz helyett kapnak, ha a lépeket pörgetjük. Megfigyeléseink szerint a következő betegségeket lehet az EM-készítmények adásával megelőzni: méhhasmenés (Nosema), amerikai költésrothadás (fertőző bakteriális betegség, kötelező bejelenteni), és a költésmeszesedés. Legalábbis azt mindenképp elmondhatjuk, hogy a közelben felbukkanó betegségek ellenére a mi méhállományaink fennmaradtak.”

Németországban is van egy olyan méhészcsoport, akinek jó tapasztalatai vannak az EM1 és víz min. 1:200 arányú hígításának méhkaptárban ill. annak környezetében való rendszeres permetezéséről. Ők is sikeresen alkalmazzák az EM-et a megelőzésben, amely erősíti a méhek ellenálló képességét.
Az oxálsav-kerámia-táblákkal való kezelés egy egyszerű és hatékony kezelési mód, melyet folyamatosan fejlesztenek és tökéletesítenek.

Weboldalunk sütiket használ, az oldal használatával ezeket ön elfogadja.